През 1974г., млад професор по архитектура в Будапеща, Унгария на име Ерньо Рубик (Ernő Rubik) създава обект, за който се е предполагало, че не може да бъде възможен. Неговият твърд куб се усуквал и завъртал - и все пак не се е счупвал или разпадал. С цветни стикери на страните си, кубът се разбъркал и по този начин се появил първият "Куб на Рубик". На Ерньо му отнело над месец да разработи решение за своя пъзел. Изобщо не се е очаквало, че кубът на Рубик ще се превърне в най-продаваната играчка в света за всички времена. Като преподавател, Ерньо винаги се е стремял да търси нови, по-вълнуващи методи за представяне на информация, затова той е използвал първия модел на куба като помощно средство да обясни на своите студенти за пространствените връзки. Ерньо винаги е мислил на куба предимно като обект на изкуството - мобилна скулптура, символизираща ярко контрастите на човешкото състояние: объркващи проблеми и триумфална интелигентност; простота и сложност; стабилност и динамика; ред и хаос. За да се превърне този магически пъзел в най-популярната играчка в историята, е трябвало да се осъществят някои щастливи срещи.

hungarian-magic-cube.jpg

Първите магически кубове

Както при много от най-големите изобретения в света и магическият куб не е имал лесно раждане. След представянето на прототипа си на неговите студенти, Ерньо започнал да осъзнава потенциала на неговия куб. Следващата стъпка е била да го произвежда. Първите кубове са били направени и разпространени в Унгария от "Politechnika". Тези ранни кубове, продавани като "Магически кубове" (или "Buvos Kocka"), били два пъти по-тежки от тези, които се предлагали по-късно. През 70-те години Унгария е била част от комунистическия режим зад Желязната завеса и всякакъв внос и износ е бил строго контролиран. Как изобретението на Ерньо, превърнало се в голям успех в Унгария, ще може да достигне до ръцете на всяко дете през 80-те години?

Първата стъпка в битката на Куба на Рубик към световно признание е да се измъкне от Унгария. Това частично се осъществява с помощта на омагьосани математици, които вземат кубове със себе си на международни конференции и отчасти благодарение на емигрирал унгарски предприемач, който заняся куба на Панаира на играчките през 1979г. в Нюрнберг, Германия (Nuremberg Toy Fair 1979). Ключов момент е бил, че Том Кремер (Tom Kremer), специалист по играчките, се съгласява да го продава на останалата част от света. Неумолимата вяра на Том в куба най-накрая дава резултат в "Ideal Toy Company", които поемат дистрибуцията на "Магическия куб". Мениджърите на "Ideal Toy Company" обаче смятат, че името има оттенъци на магьосничество и след като преминават през няколко възможности за името е взето решение то да е "Rubik's Cube" (Кубът на Рубик)... така една икона е родена.

До момента, откакто е неговият международен старт през 1980г., са продадени около 400 милиона Кубове на Рубик. Приблизително един на всеки седем живяли души си е играл с Рубик куб. Това малко шестцветно кубче е представлявало едно цяло десетилетие. Било е повод за стартиране на движение на изкуството "Rubik Cubism" (Рубик кубизъм); видео клипове, Холивудски филми и дори има свое ТВ шоу; то символизира едновременно гениалност и объркване; то е родило един нов спорт ("Speedcubing"); и дори е било вече в космоса.

Красотата на Рубик куба е, че когато се вгледате в един разбъркан такъв, вие знаете точно какво трябва да направите, без инструкции. И все пак, без инструкции е почти невъзможно да се реши, което го прави едно от най-вбесяващите и ангажиращи изобретения измисляни някога.


"Ако сте любопитни, ще намирате пъзелите около вас. Ако сте решителни, вие ще ги решавате."

Ерньо Рубик